5 Εύκολα αντικείμενα για μικρά τηλεσκόπια και κιάλια



Κάποιες συμβουλές για αρχή: Όσοι χρησιμοποιείτε κιάλια θα βοηθούσε πάρε πολύ να τα στηρίξετε σε κάποιον φωτογραφικό τρίποδα για σταθερές και ξεκούραστες εικόνες. Όσοι χρησιμοποιείτε τηλεσκόπιο καλό θα ήταν να το αφήσετε να έρθει σε θερμική ισορροπία με το περιβάλλον παρατήρησης. αυτά τα 5 αντικείμενα τα έχω παρατηρήσει από τον Πειραιά, βέβαια εννοείτε πως αν μπορείτε να βρεθείτε σε σκοτεινό ουρανό να το κάνετε και να είστε σίγουροι ότι θα καταλάβετε διαφορά !

Επίσης χρησιμοποιήστε χαμηλές-μεσαίες μεγεθύνσεις. Τα αντικείμενα είναι: M42,M45,M6,M7,M31.

Πιο κάτω θα βρείτε χάρτες για να εντοπίσετε τα αντικείμενα αλλά η χρήση κάποιου ουράνιου Άτλαντα ή κάποιου προγράμματος για υπολογιστή (πχ Stellarium) θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα.

Το πρώτο αντικείμενο βρίσκεται σε έναν πολύ χαρακτηριστικό αστερισμό, τον αστερισμό του Ωρίωνα. Φυσικά εννοώ το γνωστό Νεφέλωμα  του Ωρίωνα γνωστό και ως M42.

Είναι ένα διάχυτο νεφέλωμα νότια από τη Ζώνη του Ωρίωνα. Είναι ένα από τα φαινομενικώς φωτεινότερα νεφελώματα, ορατό με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό. Το M42 απέχει από εμάς 1.344 ± 20 έτη φωτός. Περιλαμβάνει την κοντινότερη στη Γη περιοχή παραγωγής νέων αστέρων. Η πραγματική του διάμετρος εκτιμάται σε 24 έτη φωτός. Η μελέτη του έχει αποκαλύψει πολλά μυστικά για τη διαδικασία σχηματισμού νέων άστρων και πλανητών από τη βαρυτική κατάρρευση νεφών διαστρικού αερίου και σκόνης. Οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει απευθείας πρωτοπλανητικούς δίσκους, φαιούς νάνους, και έντονες τυρβώδεις κινήσεις αέριων μαζών. (Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B5%CF%86%CE%AD%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A9%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD%CE%B1 )


 

Χάρτης του αστερισμού του Ωρίωνα από την IAU και το περιοδικό Sky&Telescope

Το επόμενο αντικείμενο είναι ένα από τα πολυαγαπημένα μου αστρικά σμήνη, το M45 γνωστό και ως Πλειάδες.

 Βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου και είναι ένα ανοιχτό αστρικό σμήνος, Από τους αστέρες του σμήνους των Πλειάδων είναι ορατοί με γυμνό μάτι μόνο έξι ή οκτώ, ενώ με το τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται ότι το σμήνος αποτελείται από 2.500 περίπου αστέρες μέχρι του 17ου μεγέθους. Οι λαμπρότεροι από αυτούς έχουν ιδιαίτερα ονόματα και είναι οι κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης: Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Κελαινώ, Ταϋγέτη και Στερόπη.

Όλοι οι αστέρες των Πλειάδων παρουσιάζουν την αυτή ιδία κίνηση, που καταμαρτυρεί την κοινή φυσική καταγωγή και ύπαρξη και άλλων φυσικών δεσμών μεταξύ τους. Επίσης, οι αστέρες αυτοί περιβάλλονται από διάχυτη νεφελώδη ύλη που καλείται συνολικά «νεφέλωμα των Πλειάδων».
Οι Πλειάδες απέχουν από τη Γη περίπου 440 ως 480 έτη φωτός.
Τα ονόματά τους δόθηκαν από τις επτά Πλειάδες από την Ελληνική μυθολογία.
Είναι επίσης γνωστές στην λαογραφία ως Πούλια.




Χάρτης του αστερισμού του Ταύρου από την IAU και το περιοδικό Sky&Telescope

Οι επόμενοι στόχοι είναι δύο αστρικά σμήνη στον αστερισμό του Σκορπιού, το M6 και το Μ7.

Το Σμήνος Πεταλούδα, γνωστό και ως Μεσιέ 6 (M6) και NGC 6405, είναι ένα ανοικτό σμήνος αστέρων σε απόσταση περίπου 1.600 ετών φωτός στον αστερισμό Σκορπιό.

Το Μεσιέ 7, γνωστό και ως NGC 6475 και κάποιες φορές ως «Σμήνος του Πτολεμαίου», είναι ένα ανοικτό σμήνος αστέρων σε απόσταση περίπου 800 ετών φωτός στον αστερισμό Σκορπιό.



Χάρτης του αστερισμού του Σκορπιού από την IAU και το περιοδικό Sky&Telescope

Το τελευταίο αντικείμενο δεν θα μπορούσε να μην είναι ο πολύ γνωστός Γαλαξίας της Ανδρομέδας, γνωστός και ως M31.

Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας (γνωστός και ως Μεσιέ 31) είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Ανδρομέδα, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Κατέχει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: είναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο εύκολα ορατό με γυμνό μάτι (από σκοτεινό ουρανό). Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός και μαζί με το Γαλαξία μας αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες της τοπικής ομάδας γαλαξιών. Νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι διαθέτει ένα τρις άστρα, τρεις με πέντε φορές περισσότερα από το Γαλαξία μας. (Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%B4%CE%B1%CF%82 )


Χάρτης του αστερισμού της Ανδρομέδας από την IAU και το περιοδικό Sky&Telescope.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις