3 Εύκολα διπλά άστρα για μικρά τηλεσκόπια και κιάλια

Οι κάτοχοι μικρών τηλεσκοπίων ίσως κάποια στιγμή να μην ξέρουν τι άλλο να δουν με το τηλεσκόπιο τους (αφού έχον ήδη δει Σελήνη, Πλανήτες και μερικά φωτεινά Αντικείμενα Βαθέως Ουρανούς-Deep Sky Objects-DSO).
Αυτό που θα πρότεινα είναι να δουν κάποια εύκολα διπλά άστρα.

Ποια όμως ; Που βρίσκονται στον ουρανό ;Πως θα τα παρατηρήσω;

Τρία εύκολα διπλά άστρα είναι : Albireo, Mizar και Alcor και Έψιλον της Λύρας.

Πριν περάσουμε στην παρατήρηση των αστέρων ας δούμε πρώτα κάποια πράγματα σχετικά με αυτούς.

Albireo: Βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου και απέχει περίπου 400 έτη φωτός. Η χρωματική διαφορά και η μεταξύ τους απόσταση καθιστούν τον Αλμπιρέο ένα από τα καλύτερα αντικείμενα για παρατήρηση με μικρά τηλεσκόπια. Επίσης έχει φαινόμενο μέγεθος 3.08 . (Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%AD%CE%BF )

Mizar και Alcor: Αυτό το πολλαπλό αστρικό σύστημα βρίσκεται στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Ο Mizar (ο οποίος είναι διπλός αστέρας) απέχει 86 ± 4 έτη φωτός (το σύμβολο συν-πλην ± χρησιμοποιείται για να δείξει την ακρίβεια μιας προσέγγισης, στην συγκεκριμένη πρόπτωση σημαίνει ότι η απόσταση εκτείνεται μεταξύ των ορίων των 86-4=82 ετών φωτός και των 86+4=90 ετών φωτός). Επίσης το φαινόμενο μέγεθος  του Mizar είναι 2.27 . Ο Alcor έχει φαινόμενο μέγεθος +3.99 και βρίσκεται σε απόσταση 81.7± 0.2.(Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Mizar_and_Alcor)

Έψιλον Λύρας: Το Έψιλον Λύρας είναι γνωστό ως The Double Double. Είναι ένα πολλαπλό αστρικό σύστημα σε απόσταση περίπου 162 έτη φωτός στον αστερισμός της Λύρας. Τα άστρα ε1 και ε2  διαχωρίζονται εύκολα ακόμα και με κιάλια. Το φαινόμενο μέγεθος του ε1 είναι 4.66 ενώ του ε2 είναι 4.59. Όσο περίεργο και να ακούγεται τα άστρα ε1 και ε2 είναι διπλά! Επίσης ένας αριθμός κοντινών (στο σύστημα) αστέρων είναι μέρος του συστήματος, έτσι το σύστημα έχει 10 άστρα! (Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Epsilon_Lyrae )


Που όμως βρίσκονται αυτά τα διπλά άστρα ;

Οι παρακάτω χάρτες θα σας βοηθήσουν να βρείτε και να παρατηρήσετε αυτά τα τρία διπλά άστρα.



Χάρτης του αστερισμού του Κύκνου από την IAU και το περιοδικό Sky&Telescope.



Χάρτης του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου από την IAU και το περιοδικό Sky&Telescope.

Χάρτης του αστερισμού της Λύρας από την IAU και το περιοδικό Sky&Telescope.

Για να παρατηρήσετε αυτά τα διπλά άστρα καλό είναι να χρησιμοποιήσετε εσείς που παρατηρείτε με τηλεσκόπιο μεσαία μεγέθυνση δηλαδή περίπου 50-60x. Τον Mizar και τον Alcor αλλά και το ε1 και ε2 της Λύρας μπορείτε να τα δείτε και με κιάλια 7x50-10x50. Βέβαια καλό είναι να πειραματιστείτε κι εσείς για να βρείτε την μεγέθυνση που σας ικανοποιεί.



Η πηγή των παραπάνω χαρτών: https://www.iau.org/public/themes/constellations/

Αν φτάσατε μέχρι εδώ σας ευχαριστώ  αν έχετε ερωτήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου είτε με σχόλιο είτε με μήνυμα στο Facebook (Το προφίλ μου: https://www.facebook.com/profile.php?id=100007059970731 ) είτε με email (η διεύθυνση μου είναι : mantheos77@gmail.com ). 




























Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις