Τα βασικά σχετικά με τον αστρονομικό εξοπλισμό: Στηρίξεις (Μέρος 3)

Αυτό είναι το μέρος 3 του οδηγού μου για αρχάριους στον χώρο της αστρονομίας. Σήμερα θα ‘’μιλήσουμε΄΄ για τις στηρίξεις όπου έχει στην διάθεση του ο ερασιτέχνης αστρονόμος, καθώς και για το πως δουλεύουν αλλά και ποια στήριξη πρέπει να επιλέξετε.

Το μέρος 1 του οδηγού μου εδώ.
Το μέρος 2 του οδηγού μου εδώ.

Σε περίπτωση που θέλετε να ενημερώνεστε για αστρονομικά θέματα, κάντε like στην facebook σελίδα την οποία δημιούργησα, σαν ένα επιπλέον ''δρόμο'' διάδοσης της. Η σελίδα  (κάντε κλικ στην λέξη σελίδα για να μεταφερθείτε στην νέα σελίδα μου) 


Η στήριξη είναι ένα εξίσου σημαντική με τον οπτικό σωλήνα, καθώς αν ένας καλός οπτικός σωλήνας μπει σε μία όχι τόσο καλή στήριξη η οποία κουνάει λόγω του αέρα και θα τρέμει δεν θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τον καλό οπτικό σωλήνα μας.
Οι στηρίξεις τηλεσκοπίων όπου χρησιμοποιούν οι ερασιτέχνες χωρίζονται σε δύο (2) μεγάλες κατηγορίες, τις ισημερινές και της υψοζιμουθιακές ή αλλιώς αλταζιμουθιακές.
Αλταζιμουθιακές
Οι αλταζιμουθιακές είναι οι πιο απλές καθώς κινούνται αριστερά – δεξιά και πάνω – κάτω, όπως δηλαδή κινούνται και οι φωτογραφικοί τρίποδες. Απαιτούν επίσης και λιγότερο χρόνο για στηθούν (σε σχέση με τις ισημερινές) και να είναι έτοιμες για παρατήρηση. Οι αλταζιμουθιακές όπως και οι ισημερινές έχουν απλές εκδόσεις (χειροκίνητες) και ρομποτικές εκδόσεις, δηλαδή έχουν έναν ‘’υπολογιστή’’ ο οποίος εντοπίζει, κεντράρει και ακολουθεί όποιο αντικείμενο υποδείξει ο χρήστης μέσω ενός χειριστηρίου. Για να παρακολουθήσουμε ένα αντικείμενο πρέπει να χρησιμοποιούμε και τους 2 άξονες (αριστερά – δεξιά και πάνω κάτω).

                               Μία απλή αλταζιμουθιακή ( http://www.sightsabove.com/Telescope%20Mounts.htm )


Στηρίξεις Dobsonian
Οι συγκεκριμένες στηρίξεις είναι αρκετά φθηνές και πολύ στιβαρές. Σε dobsonian στηρίξεις συνήθως βρίσκουμε μεγάλα τηλεσκόπια, βέβαια υπάρχουν και dobsonian επιτραπέζιες για μικρότερα τηλεσκόπια. Οι dobsonian όντας ισημερινές κινούνται όπως είπατε αριστερά – δεξιά και πάνω κάτω. Επίσης ως ‘’dobsonian’’ αναφέρονται τα νευτώνεια τηλεσκόπια τα οποία είναι πάνω σε dobsonian βάση. 
                   Ένα νευτώνειο 6 ιντσών πάνω σε dobsonian βάση ( http://www.opticalvision.co.uk/astronomical_telescopes-sky-watcher-dobsonians/skyliner-150p.html/ )
Ισημερινές

Λίγο πιο περίπλοκες στηρίξεις (σε σχέση με τις αλταζιμουθιακές), οι οποίες όμως έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν ουράνιο αντικείμενα με μεγαλύτερη ευκολία. Επίσης είναι λίγο πιο ακριβές από τις αλταζιμουθιακές. Ενώ μπορείτε να τις βρείτε χειροκίνητες, με μοτέρ* ή εντελώς ρομποτικές. 

Γερμανικές Ισημερινές
Πάντα ένας από τους δύο (2) άξονες της (συγκεκριμένα η ορθή αναφορά) είναι κεκλιμένος προς τον βόρειο ουράνιο πόλο (για τους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου). Για να παρακολουθήσουμε ένα ουράνιο αντικείμενο χρειάζεται να κινούμε μόνο έναν άξονα (αυτόν της ορθής αναφοράς (Right AscensionRA). Ο δεύτερος άξονας ονομάζεται απόκλιση (DeclinationDEC).

 Μία γερμανική ισημερινή (συγκεκριμένα η Skywatcher EQ 3- 3) 
( http://skywatcher.com/product/eq3-mount-with-steel-tripod/ )

Ισημερινή με διχάλα – πιρούνι

Το τηλεσκόπιο προσαρμόζεται ανάμεσα σε μια διχάλα, ενώ λειτουργεί όπως και η γερμανική (περίπου). Όπως η γερμανική έτσι και η διχάλα χρειάζεται κίνηση μόνο στον ένα άξονα για να ακολουθήσει ένα ουράνιο αντικείμενο. Υπάρχουν επίσης και πιρούνες αλταζιμουθιακές (οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να ευθυγραμμιστούν με τον βορρά) 
                Μία ισημερινή πιρούνα με ένα RC τηλεσκόπιο ( http://www.mathis-instruments.com/ ) 


Επίσης προσθέτοντας μοτέρ στις ισημερινές στηρίξεις μπορούμε να πάρουμε αξιόλογες φωτογραφίες (βαθέως ουρανού αλλά και πλανητών ). Όμως για να ακολουθεί σωστά μία ισημερινή στήριξη πρέπει να την ευθυγραμμίσουμε με τον πολικό αστέρα, δηλαδή τον ουράνιο βορρά (αυτό αφορά εμάς που ζούμε στο βόρειο ημισφαίριο).

Ποια να πάρω ;
Η επιλογή της στήριξης εξαρτάται από τον υπόλοιπό εξοπλισμό που διαθέτουμε αλλά ωστόσο και με το τι θέλουμε να κάνουμε με αυτόν (τον εξοπλισμό).

Αν θέλουμε να φωτογραφίσουμε, βαθύ ουρανό (γαλαξίες, νεφαλώματα, αστρικά σμήνη), σωστότερο είναι να επιλέξομε μία ισημερινή είτε με μοτέρ είτε ρομποτική.

Αν θέλουμε μία μικρή και ελαφριά στήριξη για γρήγορες παρατηρήσεις, η οποία θα σηκώσει ένα σχετικά μικρό τηλεσκόπιο πχ ένα διοπτρικό (κοντό) 90mm, σωστότερο είναι να επιλέξουμε μία αλταζιμουθιακή,
 
Ένα μικρό διοπτρικό σε μία αλταζιμουθιακή ( Wikipedia - I, Kosebamse )

*Η διαφορά του μοτέρ και του  ρομποτικού είναι ότι το μοτέρ ακολουθεί τον στόχο όπου εντόπισε ο χρήστης χειροκίνητα (χωρίς την βοήθεια κάποιου υπολογιστή). Ενώ ένα ρομποτικό σύστημα εντοπίζει, κεντράρει και παρακολουθεί ότι υποδείξει ο χρήστης μέσω ενός χειριστηρίου . 


Πέρα από την facebook σελίδα (όπου ανέφερε στην αρχή) μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μου μέσω του προφίλ μου στο Facebook (κάντε κλικ στην λέξη προφίλ). Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω αυτού του email : mantheos77@gmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις