Παρατηρώντας τον Ήλιο – Ερασιτεχνική Αστρονομία

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΕΙΡΟΎΜΕ ΤΟ ΗΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΌ ΦΙΛΤΡΟ !

ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕ ΗΛΙΑΚΆ ΦΙΛΤΡΑ ΠΟΥ ΚΟΥΜΠΏΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΟΦΘΆΛΜΙΟ 

Αστρονομικές παρατηρήσεις δεν γίνονται μόνο το βράδυ, γίνονται και την ημέρα. Το δημοφιλέστερο αντικείμενο ημερήσιας παρατήρησης είναι το κοντινότερο μας άστρο, ο Ήλιος. Η ηλιακή παρατήρηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ενώ μπορεί οι ηλιακές παρατηρήσεις από ερασιτέχνες αστρονόμους να έχουν και επιστημονική αξία !

Ηλιακή παρατήρηση στο λευκό φως

Όλα τα τηλεσκόπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρατήρηση στο λευκό φως.

Η ηλιακή παρατήρηση στο λευκό φως είναι η πιο απλή μορφή ηλιακής παρατήρησης. Για να παρατηρήσετε τον Ήλιο στο λευκό φως είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε μία μεμβράνη φίλτρου λευκού φωτός (πχ  Baader Astro Solar). Την μεμβράνη θα την προσαρμόστε σε ένα χαρτόνι σύμφωνα με της οδηγίες, αφού ελέγξετε ότι το φίλτρο είναι εντάξει (δεν έχει δηλαδή τρύπες ή φθορές). 

Το εφαρμόζετε στο τηλεσκόπιο σας και αφού βεβαιωθείτε ότι δεν πέφτει από το τηλεσκόπια. με την βοήθεια της σκιάς του τηλεσκοπίου, το στοχεύετε στο Ήλιο (χρησιμοποιώντας χαμηλή μεγέθυνση). 

Θυμηθείτε να αφαιρέσετε ή να έχετε κλειστό τον ερευνητή σας (αν είναι μεγέθυνσης).

 Οι μεγεθύνσεις που χρησιμοποιούνται στην ηλιακή παρατήρηση είναι 50x – 70x. Στο λευκό φως μπορείτε να δείτε μόνο τις ηλιακές κηλίδες, οι οποίες έχουν πολύ ενδιαφέρον καθώς αλλάζουν θέση, εξαφανίζονται και εμφανίζονται άλλες. 

Ο Ήλιος στο λευκό φως μπορεί να παρατηρηθεί επίσης με κιάλια (τα οποία έχουν μπροστά από τους αντικειμενικούς τους φακούς φίλτρο !)

Ηλιακή παρατήρηση στο Υδρογόνο Α (Ha)
Οι ηλιακή παρατήρηση στο Ha γίνεται με ειδικά τηλεσκόπια, τα οποία παρατηρούν ένα στενό μέρος του φάσματος και είναι γνωστά ως ηλιακά τηλεσκόπια (solar telescopes).Τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια διαθέτουν ειδικό σχεδιασμό και είναι όπως τα απλά τηλεσκόπια .

Το κόστος αυτών των τηλεσκοπίων είναι αρκετά υψηλό ενώ η διάμετρος τους συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη, συνήθως είναι γύρω 50mm με 60mm, υπάρχουν και σε μεγαλύτερες διαμέτρους αλλά το κόστος τους είναι κυριολεκτικά αστρονομικό!

 Όμως η παρατήρηση μέσα από ένα ηλιακό τηλεσκόπιο, μένει αξέχαστη (ειδικά όταν ο Ήλιο έχει έντονη δραστηριότητα, προεξοχές κλπ).  

Στο Ha μπορείτε να δείτε : προεξοχές, εκλάμψεις, ‘’νήματα’’ .


Δεξιά ο Ήλιο στο Ha, αριστερά στο λευκό φως (©Alan Friedman/avertedimagination.com)

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΕΙΡΟYΜΕ ΤΟ ΗΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΌ ΦΙΛΤΡΟ !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις