Γιατί ο Πλούτωνας δεν είναι πλέον πλανήτης ;

Σε περίπτωση που θέλετε να ενημερώνεστε για αστρονομικά θέματα, κάντε like στην νέα facebook σελίδα  μου (κάντε κλικ στην λέξη σελίδα για να μεταφερθείτε στην νέα σελίδα μου) .

Ματθαίος Παπαπούλιας

Στοιχεία,ανακάλυψη και παρατήρηση
Η θρυλική ανακάλυψη του Κλάιντ Τόμπω χρειάζεται 248 γήινα χρόνια για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο ενώ στο περιήλιο του (στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς στον Ήλιο) απέχει (από τον Ήλιο) 5.906.376.272 km ή 39.48 AU – αστρονομικές μονάδες (μία αστρονομική μονάδα ή AU είναι η μέση απόσταση Γης – Ηλίου). Μέχρι στιγμής έχουμε ανακαλύψει 5 δορυφόρους παράλληλα η μόνη διαστημοσυσκευή όπου πέρασε από τον Πλούτωνα είναι το New Horizons H αποστολή του New Horizons δεν ήταν να τεθεί σε τροχιά γύρω αλλά να κάνει ένα κοντινό πέρασμα (Flyby) να πάρει εικόνες κλπ. Μέσα από ερασιτεχνική δεν δείχνει ιδιαίτερη λεπτομέρεια, φαίνεται σαν αστέρι . Για να τον εντοπίσετε και να τον παρατηρήσετε οπτικά χρειάζεστε κάποιους καλούς χάρτες (για εντοπισμό και αναγνώριση) και ένα τηλεσκόπιο όχι κάτω από 8 – 10 ίντσες, ο σκοτεινός ουρανός και οι καλές συνθήκες εννοούνται .  Λάμπει σε φαινόμενο μέγεθος περίπου 14 (Mag) . Τον έχω δει μία φορά (φέτος το καλοκαίρι) μέσα από ένα Dobsonian 16 ιντσών (σε αρκετά σκοτεινό ουρανό).

Έγχρωμη φωτογραφία του Πλούτωνα τραβηγμένη στις 13 Ιουλίου 2015 από την διαστημοσυσκευή Νέοι Ορίζοντες (New Horizons).  NASA/JHUAPL/SWRI - solarsystem.nasa.gov

Όμως γιατί δεν είναι πλανήτης ;;
Από την ημέρα που ανακαλύφθηκε μέχρι το 2005 θεωρούταν πλανήτης (ο 9ος). Το 2006 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union – IAU) αποφάσισε την υποβάθμιση του Πλούτωνα σε Νάνο πλανήτη. Τα αίτια της υποβάθμισης είναι ότι ανακαλύφθηκαν αντικείμενα με (περίπου) ίσο ή μεγαλύτερο μέγεθος από τον Πλούτωνα, άρα κατά συνέπεια θα έπρεπε να θεωρούνται και αυτά πλανήτες.
Σύμφωνα με την IAU πλανήτης είναι :
Α) Ένα ουράνιο αντικείμενο όπου είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, Β) Έχει σφαιρικό ή περίπου σφαιρικό σχήμα, Γ) Έχει ξεκαθαρίσει τον χώρο γύρω του. 




Για απορίες ή διορθώσεις στο προφίλ μου στο Facebook  ή στο email : mantheos77@gmail.com (κάντε κλικ στην λέξη Facebook για να μεταφερθείτε στο προφίλ μου). 


Πηγές - περισσότερα

ΠλούτωναςWikipedia:
 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82_(%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82)

Πλούτωνας - IAU 
https://www.iau.org/public/themes/pluto/





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις