Παρατηρώντας τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα με κιάλια και τηλεσκόπιο

Σε περίπτωση που θέλετε να ενημερώνεστε για αστρονομικά θέματα, κάντε like στην facebook σελίδα  μου (κάντε κλικ στην λέξη σελίδα για να μεταφερθείτε) .

Εισαγωγή
Αυτή την εποχή χρησιμοποιώντας ένα απλό ζευγάρι κιάλια έχετε την δυνατότητα να διακρίνετε τους πιο απομακρυσμένους από τον Ήλιο πλανήτες μέχρι στιγμής, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Οι δύο αυτοί πλανήτες ανήκουν στην κατηγορία των αέριων γιγάντων (όπως ο Δίας και ο Κρόνος), δηλαδή πρόκειται για πλανήτες οι οποίο δεν έχουν στερεή επιφάνεια, αλλά σύννεφα αερίων .

Που και πως ;
Αρχική όπως είπαμε και παραπάνω για να διακρίνετε αυτούς τους δύο μακρινούς πλανήτες δεν χρειάζεστε κάτι παραπάνω από ένα ζευγάρι κιάλια (πχ 7x50), αλλά και κάποιους χάρτες για να σας βοηθήσουν στον εντοπισμό καθώς μοιάζουν αρκετά με αστέρες και πιθανόν μπερδευτείτε.

Συμβουλή: Να προσπαθείτε το αντικείμενο που παρατηρείτε να βρίσκεται όσο πιο ψηλά γίνεται από τον ορίζοντα (για να επηρεάζεται η εικόνα όσο το δυνατό λιγότερο από την διαταραχή της ατμόσφαιρας.

Αυτή την εποχή ο Ποσειδώνας βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου, κοντά στο αστέρι HydorAqr). Θα πρότεινα να προσπαθήσετε να παρατηρήσετε τον Ποσειδώνα γύρω στις 10 όπου θα είναι αρκετά ψηλά .

Ο Ουρανός βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων ο οποίος είναι ήδη πάνω από τον ορίζοντα αφού έχει νυχτώσει. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται κοντά στον αστέρι o Psc .

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας είναι πλανήτες οι οποίοι δεν φανερώνουν ιδιαίτερες λεπτομέρειες  στην οπτική παρατήρηση (τουλάχιστον με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια) . Με τηλεσκόπιο 4-5+ ιντσών και με άριστες συνθήκες φαίνεται ένας μικρός δίσκος ενώ στην παρατήρηση με κιάλια φαίνονται απλά σαν όλα τα υπόλοιπα αστέρια. Το φαινόμενο μέγεθος του Ουρανού είναι περίπου 5.7 ενώ του Ποσειδώνα περίπου 7.85.
                                                           Σκίτσο αστρικού και του πλανήτη Ποσειδώνα. 
                                           Πηγή : http://www.perezmedia.net/beltofvenus/archives/sg-planetary.html
Επίσης μην ξεχνάτε ότι η θέση τους αλλάζει σε σχέση με τα άλλα άστρα του πεδίου καθώς είναι πλανήτες και κινούνται και γύρω από τον Ήλιο.
Ως πηγή χαρτών θα σας συμβούλευα να χρησιμοποιήσετε χάρτες από το Stellarium.

Πηγές:

Stellarium


Για απορίες ή διορθώσεις στο προφίλ μου στο Facebook  ή στο email : mantheos77@gmail.com (κάντε κλικ στην λέξη Facebook για να μεταφερθείτε στο προφίλ μου).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις