Ποιος ήταν ο William Herschel ;

Εισαγωγή

Γεννήθηκε στην Γερμανία ως Friedrich Wilhelm Herschel ήταν γιος της  Anna llse Moritzen και του Issak Herschel . To 1772 o William Herschel μαζί με την αδελφή του την Caroline μετακόμισαν στην Αγγλία. Ο William παντρεύτηκε την Mary Pitt, έκανα μαζί έναν γιο τον John ο οποίος αργότερα ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του.

 Ο William Herschel. 1785 Πορτραίτο του Lemuel Francis Abbott.

H Caroline Herschel
 Η αδελφή του (Caroline Herschel) ήταν η πρώτη γυναίκα που ανακάλυψε κομήτη, οι συνολικές ανακαλύψεις κομητών της φτάνουν τις 8 (οκτώ). Η Caroline πέρα από κομήτης ασχολήθηκε και με αντικείμενα βαθέως ουρανού.

Οι ουράνιες παρατηρήσεις του και η ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη

Μπορεί το επάγγελμα του να ήταν μουσικός αλλά το μεγάλο του πάθος ήταν η αστρονομία και η παρατήρηση του ουρανού.

Στις 13 Μαρτίου του 1781 ο William παρατήρησε ένα αντικείμενο το οποίο κινούταν στον ουράνιο θόλο. Η πρώτη του σκέψη ήταν ότι ήταν κομήτης, περαιτέρω παρατηρήσεις έδειξαν ότι ήταν ένας νέος πλανήτης. Ο William ονόμασε αυτό τον πλανήτη  ‘’Georgium Sidus’’ προς τιμήν του τότε βασιλιά της Αγγλίας  (Βασιλιά Γεωργίου του τρίτου). Όμως ο αυτός ο νέος πλανήτης ονομάστηκε Ουρανός (ο Έλληνας θεός του ουρανού). Επίσης ο William έδειξε ενδιαφέρον και για τα αντικείμενα βαθέως ουρανού.

Στις 23 Οκτωβρίου του 1783 ξεκίνησε μία νέα έρευνα του ουρανού.
Σε περισσότερα από 20 χρόνια παρατήρησε 2.500 νέα νεφελώματα τα οποία κατέγραψε στον ‘’Γενικό Κατάλογο Νεφελωμάτων’’ ο κατάλογος αυτός εμπλουτιστικέ και μετονομάστηκε σε : ‘’Νέος Γενικός Κατάλογος - New General Catalogue (NGC). Από τα 7.840 αντικείμενα του καταλόγου NGC τα 4.630 ανακαλύφθηκαν από τον William και τον γιο του.

Το 1789 Ολοκλήρωσε (ο William) την κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου της εποχής (12 μέτρα).

Πρότεινε επίσης το όνομα Αστεροειδείς για τα μεγάλα σώματα ανακαλύφθηκαν το 1801.

Ο William ανακάλυψε επίσης και δορυφόρους άλλων πλανητών:
Ουρανός: Τιτανία και Όμπερον
Κρόνος: Εγκέλαδος και Μίμας

Η Υπέρυθρη ακτινοβολία στο Ηλιακό φως
Όσο περίεργο και να ακούγεται ο William ανακάλυψε την υπέρυθρη ακτινοβολία στο ηλιακό φως χρησιμοποιώντας ένα πρίσμα και θερμόμετρα!

Το τέλος…..
Ο William Herschel πέθανε το 1822 σε ηλικία 84 ετών. Κρατήρες στην Σελήνη και στον Άρη φέρουν το όνομα του, ο δορυφόρος του Κρόνος Μίμας ονομάστηκε από αυτόν ενώ επίσης το όνομα του φέρει και ο αστεροειδής 2000 Herschel .

Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/William_Herschel

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις